Успешно приключи 26-тата национална антарктическа експедиция. Днес на Летище София с

...
Успешно приключи 26-тата национална антарктическа експедиция. Днес на Летище София с
Коментари Харесай

26-ата национална антарктическа експедиция приключи успешно

Успешно завърши 26-тата национална антарктическа експедиция. Днес на Летище София с полет от Рим се завръщат командирът на Антарктическата ни база „ Св. Кл. Охридки “, инж. Йордан Йорданов, лекарят Мартин Любомиров, геолозите доктор Камен Бонев, доктор Дочо Дочев, доктор Стефан Велев и логистиците инж. Мирослав Цвятков, Станимир Модев и Николай Николов. Това оповестиха от Българския антарктически институт. Ръководител на Експедицията е проф. дн Христо Пимпирев.

В рамките на експедицията е осъществена разнообразна научна стратегия: Проучване на потребните изкопаеми и вкаменените организмови остатъци в региона на п-ов Хърд; изследване на нематодите в почвената покривка; основаване на осведомителна база данни за проучване на сеизмичността и структурата на о-в Ливингстън.

С помощта на прецизна инсталация, инсталирана върху дрон е формиран фотогравиметричен модел на ледниците, за следене на тяхното придвижване и определянето на степента на стопляне на климата в Западна Антарктида.

В залива пред базата е инсталирана мареографска станция с висока сензитивност – първата отвън територията на България, с която ще бъде следено морското равнище, приливно-отливните съмнения и ще предава данни в световната океанографска мрежа.

По напълно нова просветителна методика, създадена взаимно с учени от Университета в гр. Бейжа (Португалия), са съединени 8 робота, които посредством датчици са събрали данни за локалните климатични параметри. Това ще разреши виртуално проучване на Антарктида напряко от класната стая.

Съвместно с българските откриватели, в базата ни работиха и трима учени от Португалия, двама от Испания, двама от Турция, един от Аржентина и един от Монголия.

В момента тече подготовката за възобновяване на инфраструктурата на полярната ни база и асортимент на научни планове за реализирането на Националната стратегия за полярни проучвания, които ще се извършват през идната XXVII Българска антарктическа експедиция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР